Wel zo fris 2

HegDe problemen van fijnstof zijn wel bekend; niet zo’n fijn goedje en oorzaak van ziekte en voortijdig sterven. Fijnstof is in stedelijk gebied vooral  afkomstig van verkeer. Een boom in je tuin verwijdert gemiddeld 100 gram fijnstof per jaar, goed voor 1500 autokilometers. Ook met een klein voortuintje kun je al een bijdrage leveren. Veel fijnstof komt op lage hoogte vrij door slijtage van banden en remmen en het opwaaien van stof van het wegdek. Een groene tuin haalt 8 keer zoveel fijnstof uit de lucht als een bestrate tuin. Maak je tuintje dus  groen (ook gras helpt) en plant een haagje langs de rand. Bladeren houden het fijnstof vast en verminderen zo de hoeveelheid die op straat en in de lucht terecht komt. Zelfs dood blad fixeert fijnstof (bijvoorbeeld van een beukhaag).

Mocht je hier allemaal geen ruimte voor hebben, dan is gevelbegroeiing nog een goede optie. Het verhaal dat je gevel eraan gaat is niet waar als je de goede planten kiest. Eigenlijk biedt het alleen maar voordelen; isolatie, geluidsdemping, goed voor de luchtkwaliteit en ruimte voor vogels en insecten. Klimop vangt 6 gram fijnstof per vierkante meter, per jaar.begroeid huis

Waar blijft dat vieze fijnstof dan? Als het regent of als bladeren op de grond vallen komen de deeltjes op de bodem terecht. Een gezonde bodem kan de organische verbindingen afbreken. In een bestrate tuin stroomt het fijnstof met de regen het riool in en komt deze klus bij de waterzuivering terecht.

Als je dan toch lekker in je tuin aan de slag gaat, kun je nog rekening houden met het volgende. Als je bomen op het zuiden en westen plaatst scheelt dat in de zomer warmte in je huis en in de winter kou. Neem dan wel een bladverliezende boom. Als die in de zomer vol in het blad zit, zorgt de schaduw op muren en ramen voor een lagere binnentemperatuur. In de winter, als hij kaal is, profiteer je wel van de zon, maar breekt hij toch nog de wind, waardoor je huis warmer blijft. Strategisch geplaatste bomen kunnen wel 10 tot 15% energiebesparing opleveren.

Tot slot, niet onbelangrijk, is groen een belangrijke factor voor het welzijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Ziekenhuizen in een groene omgeving boeken betere resultaten, dus eigenlijk doe je aan preventie; schonere lucht, niet te warm, niet te koud en een heilzame werking!

 

Het beste moment om een boom te planten was twintig jaar geleden. Het op een na beste moment is nu.   Chinees gezegde

Een gedachte over “Wel zo fris 2

  1. Pingback: Hoe koud is het zonder gas? | De Groene Welvaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *