Wel zo fris

Betegelde tuin (© Land-made.nl)Overal in Nederland zie je steeds meer dichtgetegelde tuinen en “grindbakken”. Kennelijk hebben mensen het idee dat dit ze meer kwaliteit van leven oplevert, dat in je tuin bezig zijn minder aangenaam is dan wat je anders in die tijd zou kunnen doen. Maar een groene tuin heeft onverwachte voordelen.

Om te beginnen leggen bomen, struiken en planten CO 2 vast. Je zou dus een stukje van je eigen CO 2-uitstoot kunnen compenseren in je eigen tuin, in plaats van met een duister boomplantprogramma aan de andere kant van de wereld.

Daarnaast wordt het in steden veel warmer dan daarbuiten, een verschil van gemiddeld  2 tot 3 graden (in steden met een miljoen of meer inwoners wel 7 graden). Materialen als steen, beton en asfalt nemen veel warmte op, terwijl planten veel meer straling terugkaatsen. Op plaatsen in de stad met parken en veel groen is het koeler dan op plaatsen zonder groen. Bomen bieden verkoeling door schaduw en door verdamping van vocht via hun bladeren.  Zie hier je kans iets concreets tegen de opwarming van de aarde (en je eigen stad) te doen.

In volledig bestrate tuinen verdwijntGroene tuin regenwater voor 85% in het riool, waardoor veel minder afkoeling door verdamping plaats vindt. In een groene tuin verdwijnt maar 15% in het riool. Als het weer eens zo hard regent dat het riool de hoeveelheid regenwater niet aan kan, weet dan dat groene tuinen een aanzienlijk deel van de oplossing kunnen vormen. Plassen staan alleen op je terras en paadje, nooit op de aarde. Een daling van de hoeveelheid water die naar de afvalwaterzuivering gaat leidt als het goed is ook nog tot een daling van het rioolrecht. Een “grindbak” is voor de afwatering niet slecht, maar wel als het om fijnstof gaat. Genoeg redenen dus om je eigen mini-parkje aan te leggen!

3 gedachten over “Wel zo fris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *