Dingen die je maar één keer hoeft te kopen: de hapjespan

KoekenpanHeb jij ook die ervaring dat hapjes- en koekenpannen met zo’n fijn (kankerverwekkend) beschermlaagje het snel begeven? Hoe voorzichtig je ook bent, binnen een jaar hangen de vellen eraan en zit de steel los. Maar ja, voor een prikkie haal je bij Blokker, de Hema of V&D een nieuwe. Tenminste zo ging het tot voor een paar jaar  bij ons. Maar nu niet meer! Nadat ik me verdiept had in de ongezonde aspecten van beschermlaagjes en aluminium openbaarde de oplossing zich als vanzelf: ijzer en staal. Na een speurtochtje op het net ben ik uitgekomen bij de pannen van de Franse firma De Buyer. Deze zijn van staal, zien er na het inbranden uit alsof je ze van je oma hebt geërfd en gaan generaties lang mee. Ze hebben geen anti-aanbaklaag, maar hoe vaker je ze gebruikt hoe meer ze anti-aanbak worden. En mocht zo’n pan het ooit begeven, dan kan het staal volledig gerecycled worden. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Ze kosten misschien het dubbele van een teflonpan, maar je hoeft dan nooit meer een nieuwe te kopen.

Enig nadeel is dat ze niet in de vaatwasser mogen, maar ja, daar bleken die anti-aanbakpannen ook niet zo goed tegen te kunnen. Na gebruik was je ze af met heet water en vet je ze in met olie. Om niet elke keer een stukje keukenpapier te hoeven gebruiken, staat bij ons een katoenen doekje met olie in een bekertje in de pannenkast.

Een alternatief zijn roestvrijstalen pannen. Deze kunnen wel in de vaatwasser en kunnen gerecycled worden, maar zijn onwijs veel duurder en in de rvs hapjespan van een bekend merk die wij ooit hadden bleef echt alles aan de bodem vast zitten…

PannenMocht je teflonpan aan vervanging toe zijn, bewaar vooral wél je glazen deksels. Omdat pannen allemaal dezelfde maten hebben, kun je die gewoon op je nieuwe pan zetten. Je hoeft je pan misschien niet eens nieuw te kopen. Goede kans dat bij die oude tante of bij je oma nog stalen pannen staan die nog járen meekunnen. En vraag dan meteen of je ook die gietijzeren braadpan mee mag nemen, perfect voor al je sudder- en stoofpotjes.

(per 2015 worden pannen met een teflonlaag overigens verboden)

 

Een gedachte over “Dingen die je maar één keer hoeft te kopen: de hapjespan

  1. Pingback: Wraps | De Groene Welvaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *