Goudeerlijk

Geef goud als je van elkaar houdt.goudmijn landschap              Soms wil je iemand iets heel bijzonders geven, een tastbare blijk van je liefde voor hem of haar. De commercie vertelt ons dat we dan naar de juwelier moeten gaan om daar iets moois aan te schaffen. Maar wat bij de juwelier ligt oogt misschien mooi, het verhaal erachter is dat meestal niet.

De winning van goud en zilver is een enorm vervuilend en arbeidsintensief proces.
Voor dagbouwmijnen worden grote stukken natuur verwoest. Daarnaast zijn grote hoeveelheden water nodig die tot schaarste en verzilting leiden. Er wordt cyanide en kwik gebruikt dat na gebruik niet alleen in afvalwaterbekkens bewaard wordt maar vaak ook in het milieu terecht komt (er zijn al verschillende rampen gebeurd waarbij het leven in rivieren over tientallen kilometers vernietigd werd). Verder worden de arbeiders vaak uitgebuit en is het werk in een mijn heel zwaar en ongezond. Als een mijn niet meer winstgevend is blijft de bevolking achter met een onbruikbaar gebied. De grond is te vervuild voor landbouw, het drinkwater ondrinkbaar, de bewoners kampen met gezondheidsproblemen en de enige bron van inkomsten is een bron van ellende geworden. In plaats van armoede tegen te gaan kan mijnbouw zo juist tot armoede leiden.

Wat dan wel?                                                                                                                                   Er zijn verschillende initiatieven om de situatie te verbeteren. Er is fairtrade zilver en goud. Hierbij wordt bij de winning gewerkt volgens een duurzaam proces (wat mij nog vrij knap lijkt) en zijn de arbeidsomstandigheden goed en eerlijk geregeld. Er is ook “groen goud” dit zijn bijvoorbeeld familiejuwelen die vermaakt worden tot een nieuw sieraad en sieraden gemaakt van gerecycled goud of zilver. Je kunt daar bij een juwelier of edelsmid naar vragen. De winnaar wat mij betreft zijn de sieraden Oude sieradendie in je familie rondzwerven (“deze broche was nog van tante Hettie”) of prachtige items die je in winkeltjes met oude sieraden kunt vinden,  vintage dus, ben je meteen hip. Als je een sieraad in zo’n winkeltje vindt vervuil je niets, steun je de lokale middenstand, verleng je de levensduur van het sieraad  en kun je ook nog eens lekker fantaseren over de vorige eigenaar. Overigens zit er ook goud (en nog wat andere minder mooie stoffen) in je mobiele telefoon. Reden te meer om er heel zuinig op te zijn en om hem na zijn overlijden netjes af te voeren zodat die stoffen hergebruikt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *