Beste mensen in Groningen

gaspit

Dank jullie wel, Groningen!

Ik moet de laatste tijd veel aan jullie denken en wil jullie graag heel hartelijk bedanken voor al die jaren dat ik mijn huis al lekker kan verwarmen, eten kan koken en een warme douche kan nemen en, nou ja, ook schoon kan maken. Ik begrijp heel goed dat dit zo niet langer kan. Minister Kamp zegt dat hij er niets aan kan doen omdat heel Nederland nu eenmaal op gas stookt en kookt. We zouden allemaal in de kou komen te zitten.

Wat ik zo raar vind is dat er alleen gezegd wordt wat niét kan, maar niet wat wij zouden kunnen doen om Groningen te ontlasten (ik weet wel dat huishoudens lang niet al het gas gebruiken, maar toch). Dat lijkt me wel zo netjes.

Ik beloof bij deze dan ook plechtig dat ik nog beter op ons gasgebruik zal letten. En op ons elektriciteitsgebruik. Want van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken werd in 2013 namelijk 53% opgewekt met gas!*

Toevallig heb ik net de meterstanden doorgegeven, wij gebruikten in 2014 in een rijtjeshuis uit 1932 met z’n vijven (drie pubers) 848m3 gas (het was een warm jaar) en netto 398 kWh stroom (we hebben 9 zonnepanelen). Zo dan hebben we dat maar helder.

Het kan natuurlijk altijd nog beter, dus wat kan ik doen? Waar kan ik nog beter op letten?

Om te beginnen heb je natuurlijk het grote isolatie verhaal; dak (20% van je gasrekening), ramen (hr++ glas levert 10% besparing), spouwmuren (10%) en vloer (5%). Dat zou bij elkaar dus 45% kunnen schelen, en dat bij 7 miljoen huishoudens…
Dak en ramen zijn bij ons al gedaan, op 1 raam na, daar zal ik werk van gaan maken. Ik houd jullie op de hoogte. De ramen isoleren zo goed dat we ‘s ochtends vaak condens aan de buitenkant hebben!
Bij ons huis uit 1932 zit in de spouw veel puin, wat isolatie teniet zou doen, je krijgt dan koudebruggen waar puin buiten- en binnenmuur raakt. Misschien valt er in de erker inpandig te isoleren, een geïsoleerd wandje tussen muur en de oeroude vastgeverfde radiator die zo mooi met de erker meeloopt (hemel wat een klus). Ik ga er verder over denken.
Over de vloer gaat het al een paar jaar, omdat eerst de kruipruimte uitgegraven zou moeten worden voor er geïsoleerd kan worden. Wederhelft zegt: vraag maar een offerte, ik denk: er mankeert toch niets aan onze eigen handjes? En zo gebeurt er (tot nu toe) niets. Tijd om een doorbraak te forceren…
En dan natuurlijk de bekende tochtstrips, die zitten overal al, alleen de voordeur kiert zo erg dat het daar niet veel helpt. Ook nog maar eens naar kijken. (O ja en de tochtborstels van de brievenbus zijn afgebroken, hup, ook op de actielijst).
In veel oude huizen zijn de haldeuren weggehaald om het geheel ruimer te laten lijken. Wij hebben ze behouden en het oude glas-in-lood erin terug laten plaatsen. Weghalen is jammer, want een hal werkt als een sluis die voorkomt dat veel kou verder je huis in komt. Je kunt ook een dik gordijn ophangen achter de voordeur.
Voor je trouwens je huis gaat isoleren, kun je natuurlijk ook eerst jezelf isoleren. Da’s een stuk goedkoper en sneller te realiseren. Daarover in de komende dagen meer.

Een groot deel van het gas dat huishoudens gebruiken gaat zitten in het verwarmen van water voor de badkamer. Volgens het Nibud gebruikt een gezin van 5 personen ruim 200m3 water per jaar, waarvan 1/3 gebruikt wordt voor douche en bad. Ik weet niet of wij daar nog veel winst kunnen behalen, want we gebruiken maar 80m3 water (ja, we douchen wel),  maar wie weet. Als vanaf nu elke Nederlander een minuutje korter onder de douche staat, scheelt dat 37,5 miljoen m3 water en 240 miljoen m3 gas per jaar. Dat moet toch heel ietsje schelen op de schaal van Richter.

Een programmeerbare thermostaat helpt ook. Hiermee zorg je dat het alleen warm is als je thuis bent en je kunt ‘s avonds nooit vergeten hem uit te doen. De verwarming kan ‘s avond zeker een uur voor je naar bed gaat uit. Tegen de tijd dat je denkt “wat wordt het hier koud” moet je dus echt naar bed. De aanschafkosten van zo’n thermostaat heb je er zo uit.

En dan zijn er nog heel veel kleine dingen die je kunt doen.
Alle pasta, rijst en aardappels die je kookt kun je 3 minuten koken en vervolgens de normale kooktijd in het hete water laten staan, dat is het net zo gaar.
Zorg dat je een gaspit gebruikt die bij je pan past, zodat de hitte niet langs de pan vliegt, maar eronder blijft. Je kunt  water ook eerst in een waterkoker koken, daarbij gaat veel minder energie verloren naar de omgeving.
Gebruik een hooikist. Hierbij breng je je eten aan de kook, pakt de pan vervolgens warm in en het eten gaart dan vanzelf. Op internet is hier veel over te vinden, inclusief bouwplannen voor mooie kisten, maar een deken of dekbed werkt ook prima.
Zet ‘s zomers je pan met water overdag alvast op een zonnige plek, het is verbazingwekkend hoe warm het water tegen etenstijd is. ‘s Winters zet je hem alvast op kachel of radiator.
Eet zonder te koken. In de zomer kan dit heel goed met een salade en brood, maar ook ‘s winters kun je salades maken met bijvoorbeeld witlof, rode en witte kool en noten.
Eet vaker gezellig samen met anderen, in het andere huis blijft het fornuis, het licht en de verwarming uit.
Als ‘s winters de zon naar binnen schijnt; wees blij. Stoort het je omdat hij zo laag staat, ga dan liever zelf anders zitten dan dat je de gordijnen dicht doet: klimaatneutrale verwarming!
Doe als het gaat schemeren  de gordijnen dicht. En als je ‘s winters ‘s morgens alleen even stookt voor je de deur uit gaat, laat je gordijnen dan dicht tot je weggaat en de verwarming weer afgeslagen is (en dat kan ruim voor je weggaat, het blijft echt nog wel even warm).

isolerend gordijn

Je kunt natuurlijk ook een compleet dekbed voor je raam hangen!

Waarschijnlijk hebben jullie ook nog tips die ik niet kende of vergeten ben. Laat het me weten! Er valt nog veel meer over gas te vertellen (over Groningen trouwens ook) maar voor vandaag is het mooi geweest. Ik wens jullie een fijne dag en een warm hartje!

 

*Het aandeel gas in de opwekking daalt al een aantal jaren ten gunste van kolen. Kolen zijn goedkoper maar de uitstoot van broeikasgassen is veel hoger.  Helaas kosten CO2-rechten bijna niets en blijft op kolen stoken dus goedkoop. In Nederland komt slechts 12% van de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, biogas).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *