Lekker warm.

Van 80 naar 30 miljard kuub

huis met dasOok Marjan Minnesma (nummer 1 in de duurzame top 100 en directeur van Urgenda) pleit voor minder gaswinning. Van de huidige 80 miljard kuub naar 30 miljard in 2015-2016 en daarna verder afbouwen. Van de 80 miljard wordt 40 miljard geëxporteerd, daarvoor hoeft onze verwarming dus niet lager (al moet er wel iets met de overheidsfinanciën gebeuren). Maar voor een daling van de hoeveelheid gas die wij in Nederland zelf gebruiken van 40 naar 30 miljard kuub moeten we wél iets doen. Een voor de hand liggende maatregel is het isoleren van de woningvoorraad. Ik zie daar niet meteen een landelijk, gesubsidieerd plan voor ontstaan. Maar nu de rente zo laag staat kun je zelf je geld beter in isolatie steken dan in een spaarrekening. Meer rendement en minder gas, twee vliegen in een klap!

Klein beginnen

Voor je als een gek aan het isoleren slaat is het misschien handig om te bedenken dat je in plaats van je hele huis ook eerst jezelf kunt isoleren. Mensen zijn wandelende kacheltjes die continu warmte uitstralen. Denk maar aan een druk feestje waar de verwarming uit kan en alsjeblieft een raam open. Die warmte moet je bij je zien te houden. Zoals je moeder al zei: “Doe dan iets aan je voeten en stop je hemd(!) in je broek”.

Hoe beter ingepakt hoe warmer. Je hoeft er trouwens niet als een michelinmannetje uit te zien hoor. Laagjes kleding helpen inderdaad heel goed, maar thermokleding doet ook wonderen, het is dun en isoleert als de beste. Het bestaat in allerlei soorten en maten, materialen en prijsklassen. Met een thermoshirt  kun je niet zo dikke truien ook veel langer dragen, omdat je er zo’n lekker wolletje onder hebt! Hmm, opeens zie ik mogelijkheden om niet te bevriezen in zo’n glanzend blousje met Kerst en oud en nieuw…

Mijn Texelse sloffenLet daarnaast op de materialen die je draagt, wol houdt je veel warmer dan katoen of synthetische materialen, van synthetische materialen ga je trouwens zweten en daardoor koel je dan weer af. Hiernaast zie je mijn sloffen van echte Texelse schapenwol, ze zijn inderdaad heel veel warmer dan de synthetische variant en dat zonder enig spoortje zweet. Verder moet je net als bij een huis gaten en kieren afdichten, dus inderdaad je hemd of shirt in je broek. Op sommige plekken is het warmte verlies extra groot; bij je enkels, je polsen en je hals lopen je bloedvaten vlak onder je huid. Dus kies voor sokken die ruim overlappen met je broek, een shawl en lekker lange mouwen. Van die mallotige mouwen met gaten voor je duimen, waardoor je polsen goed bedekt zijn, zijn dus nog ergens goed voor ook!

Coyuchi-Striped-Wool-BlanketVan stilzitten wordt je niet warm, dus als je niet steeds tussendoor even 5 keer de trap op en af wil rennen om weer op te warmen, is het slim om een deken om te slaan als je met een boekje op de bank of achter je laptop zit. Samen onder één dekentje helpt natuurlijk ook heel goed. Er bestaan zelfs speciale woonmantels, ze lijken op een slaapzak met openingen voor je armen en je voeten. Mocht je handig zijn en nog een oude slaapzak hebben liggen dan kun je er zelf een knutselen. Op die manier houd je je warmte bij je zit je er bij een lagere temperatuur toch warmpjes bij.

2 gedachten over “Lekker warm.

  1. Margot

    Helemaal waar! Kleding en beweging doen wonderen. Mijn moeder zei vroeger altijd ‘ik krijg het al koud als ik je zie’ en dan ging het over mijn truien met grote halzen. Ondertussen moet ik bekennen dat ze helemaal gelijk heeft: sjaal om! Laagjes kleding, een sjaal bij mijn werkplek en een plaid op de bank heb ik al, en nu ik jouw sloffen zie ga ik daar nog even over denken. De mijne zijn wat versleten en met een oud huis heb je dan snel koude voeten. Jouw sloffen zien er heerlijk uit! Nog tips waar je die kan komen misschien, liefst buiten Texel?

    1. Francien

      Hoi Margot, in Haarlem verkopen ze ze in het seizoen op de markt. Op internet kun je ze ook vinden, dan niet die uit Nieuw-Zeeland, hè!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *