Dingen die je maar één keer hoeft te kopen (2)

het koffiefilter

permanente koffiefilterMet een permanent koffiefilter hoef je nooit meer papieren koffiefilters te kopen. Als je er niet op gaat staan, en waarom zou je, gaat-ie een leven lang mee. Het is even wennen dat je niet het filter in een keer in de groenbak kunt gooien, maar wij hebben nu een oude bloempot om de hoek van de keukendeur voor de koffieprut. Als die vol zit gooien we het in de tuin, perfect tegen slakken en katten en het schijnt ook een goede bemester te zijn. Scheelt in de groenbak én bij het tuincentrum! (Je kunt er ook paddenstoelen op kweken)

In het begin spoelde ik het filter elke keer schoon, maar nu doe ik dat nog maar af en toe omdat het best veel water kost. Als je hem goed aftikt op een randje is-ie vrijwel schoon.

 

koffiedrabIk heb niet kunnen vinden wat de impact van een permanente koffiefilter is. Het verbaasde me wel dat het altijd een combinatie is met plastic. Wat er nodig is voor de productie van papieren filters is wel te vinden. De productie van (gerecycled) papier kost erg veel energie en water, energie vooral voor het verwarmen van het water en het drogen van de pulp tot papier. Eventueel bleken en de keuze voor een kartonnen of plastic verpakking bepalen de verdere milieubelasting. En dan natuurlijk nog het transport van oud papier naar de papierfabriek, nieuw papier naar de filterfabriek, filters naar het distributiecentrum en naar de winkels. En het transport van al die kilo’s koffiefilters uit al die groenbakken…

Misschien heb ik het mis, maar mij lijkt 1 permanent filter dan toch gunstiger.

2 gedachten over “Dingen die je maar één keer hoeft te kopen (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *