Dingen die je maar één keer hoeft te kopen (3)

Lente!

Bollen in bakjeBloembollen horen bij het voorjaar en soms laat het voorjaar nogal op zich wachten terwijl je er zelf allang aan toe bent. Ik wil je natuurlijk niet je remedie tegen een milde variant van winterdepressie ontzeggen en als de nood aan de man is, is het fijn dat je bij de bloemenwinkel, het tuincentrum en op de markt lente in een potje kunt kopen.  Maar wat doe je ermee als ze uitgebloeid zijn? In plaats van ze bij het groenafval te kieperen kun je gewoon je eigen voorraadje winter-anti-depressiva aanleggen!

Uitgebloeid
Als je bloembollen uitgebloeid zijn, knip dan om te beginnen de uitgebloeide bloemen eruit. Als je die laat zitten gaat alle energie van de bol naar het vormen van zaad. Daar doe je niets mee en je wil juist dat alle energie in de bollen voor volgend jaar gaat zitten. Knip dus de bloem eruit en laat al het gebladerte zitten, de energie hieruit trekt zich terug in de bol. Nu kun je twee dingen doen.

foto 2Je kunt de bollen ingraven in je tuin op een redelijk zonnig plekje, liefst zichtbaar vanuit het huis. Zo kun je volgend jaar vanuit je warme huis genieten van je eigen Keukenhofje.  Als je de bollen volgend jaar weer binnen wil laten bloeien laat je ze gewoon in hun bakje zitten, ook weer met het blad er nog aan (als dat helemaal geel is geworden kun je het eraf halen). Bewaar je bakje in de schuur en geef het heel af en toe water. Je zou de bakjes ook kunnen ingraven in je tuin. Je hoeft ze dan geen water te geven en afhankelijk van de hoeveelheid zon en warmte op de plek waar je ze neerzet zou je zelfs kunnen faseren wanneer ze boven komen. Je moet dan natuurlijk wel onthouden waar je ze gelaten hebt…

Mocht je geen tuin hebben en geen ruimte om ze binnen te bewaren, dan kun je natuurlijk altijd een eindje gaan wandelen met je bollen en een schepje. Ongetwijfeld vind je een plekje waar je dan vanaf de volgend lente kunt genieten van jouw zichtbare bijdrage aan een fleurige straat/stad/wereld.

flowerbulbs_holland_agriculture_280167_hOp deze manier kun je jaren met je bakje bolletjes doen. Afgezien van het geld dat je in je zak houdt heeft dit nog een aantal voordelen. In Nederland worden jaarlijks op 22.000 ha. zo’n 8,5 miljard bloembollen geproduceerd. In de bollenteelt wordt heel veel landbouwgif gebruikt. Een deel hiervan verwaait, wat veel ellende kan geven bij omwonenden. De gebruikers van het gif dragen beschermende kleding, maar mensen die naast zo’n veld wonen natuurlijk niet. (In verband hiermee worden verschillende vormen van kanker, vruchtbaarheidsstoornissen, verminderde intelligentie, adhd en obesitas genoemd en in Frankrijk is Parkinson officieel als beroepsziekte bij agrariërs erkend)  Ook komt het gif in het water terecht waar het schadelijk is voor dieren (pad, vleermuis, salamander) en natuurlijk ook bij de waterzuivering belandt.

En die telers dan?
Nou, daar had ik alvast wat op bedacht. Het gewas lupine groeit van nature in Nederland op arme zandgronden, inderdaad precies waar de bollenteelt het meest plaatsvindt. Lupine is een groenbemester, wat wil zeggen dat het meststoffen kan vastleggen in de bodem, in het geval van lupine is dat stikstof*. Het kan heel goed biologisch geteeld worden.

Lupine wordt gebruikt als veevoer (scheelt soja-import uit verweggiestan) maar ook voor menselijke consumptie (broodverbeteraar en vleesvervanger). Het bevat veel hoogwaardige eiwitten en vet (40 en 25%) en is dus ideaal als ingrediënt in vleesvervangers en als meer mensen overschakelen op vleesvervangers in plaats van vlees scheelt het ook veel methaanuitstoot door vee.

Dus ik ga voor een broodje shoarma bij de bloemenkraam!

de-vegetarische-slager

*Stikstof (N) wordt als kunstmest gebruikt. Overtollige kunstmest gaat de lucht in en stikstof-oxide is een 300x sterker broeikasgas dan CO2, daarbij tast het ook nog de ozonlaag aan. Lupine kan stikstof juist uit de lucht halen en in de bodem vastleggen, tadaaa!

4 gedachten over “Dingen die je maar één keer hoeft te kopen (3)

 1. Rianne

  Leuk artikel!
  Je kunt natuurlijk ook biologische bloembollen kopen. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer er een verschuiving van giftige bloembollenteelt verschuift naar biologisch. Dan wordt de wereld vanzelf schoner.
  Ik heb lupines in mijn tuin gezaaid met het idee om er vleesvervangers van te maken. Helaas kwam ik er achteraf pas achter dat niet alle lupines eetbaar zijn. En natuurlijk heb ik de verkeerde soort. Een vriendin of kennis kan ik er vast blij mee maken.

  1. Francien Bericht auteur

   Hoi Rianne, dank voor je reactie! Zelfs met de goede lupines lijkt het me nog een aardige klus daar iets eetbaars van te maken. Of heb jij daar een recept van, het zou wel leuk zijn om het eens te proberen. En de niet eetbare soort bloeit toch ook mooi?

 2. Frouke

  laatst stond in De Stentor in een column van Romke van de Kaa dat je uitgebloeide bolletjes in een grote pot buiten kunt zetten en er vervolgens later eenjarigen boven kunt planten/zaaien. Zo heb je in het vroege voorjaar een pot vol narcissen of wat je ook maar gepoot hebt en later in het jaar zomerbloemen!
  Verder vind ik het weer een lekker positieve en vrolijke blog om op een grijze dag als deze zondag te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *