Isolerende knutselbrievenbus

tochtborstels pvcOnlangs schreef ik in een stukje over Gronings gas dat ik nog beter mijn best zou doen om zuinig te doen met ons kostbare aardgas. Ik bedacht me toen dat de borstel van de brievenbus kapot was en beloofde daar iets aan te doen. Belofte maakt schuld, dus….

Wat te doen met een ijskoude voordeur zonder tochtborstels? Een tochtje naar de bouwmarkt maakte duidelijk dat tochtborstels kennelijk uitsluitend van pvc gemaakt kunnen worden. Zelfs die dure van rvs, die me duurzaam en recyclebaar leek, bleek van binnen van pvc. Zuivere pvc kan niet zoveel kwaad, maar is heel breekbaar. Om het flexibeler te maken worden dioxine en weekmakers toegevoegd (kankerverwekkend en hormoonverstorend). De aanwezigheid van deze stoffen herken je aan de typische lucht van opblaasspullen. Zo’n brievenbusborstel mag natuurlijk niet breken (wat dus wel gebeurt) bij het naar binnen proppen van een krant, dus je kunt er gerust van uit gaan dat het geen zuivere pvc is. Oké, de bouwmarkt bood dus geen oplossing. Gelukkig kun je zulke kwesties gewoon aan je hersens meegeven en die komen dan vanzelf met een oplossing.

voordeur1De oplossing was nog beter dan de vraag had kunnen voorzien. Als ik dan toch iets aan de voordeur ging doen, kon ik hem net zo goed meteen wat isoleren. Het middenpaneel van de deur sprong iets terug, een uitgelezen isolatieruimte. In de schuur lagen nog restanten isolatiemateriaal om achter radiatoren aan te brengen en ook nog wel een eindje hout. In het knutselkastje lag nog een stukje rood fluweel van oude gordijnen die omgebouwd waren tot tochtgordijn bij de voordeur. Wat fiberfill (wit, wattig spul) wat ooit dienst gedaan had als sneeuwlandschapje en uit mijn glas-in-lood verleden had ik nog wel een stripje lood om als gewicht te dienen. Het enige wat ik nog gekocht heb was een dunne plaat mdf, want met bloot isolatiemateriaal leek de voordeur meer een ruimteschip. In mdf zit ook troep (formaldehyde), maar daar had mijn brein dan zo gauw dan weer geen oplossing voor…. Voor iets meer dan 3 euro en wat tijd is de voordeur nu getransformeerd in een vrijwel onneembare barrière tegen kou (ahum). Het zal allicht schelen, is pvc-vrij en oogt in elk geval lekker warm!

voordeur4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *