Dingen die je maar een keer hoeft te kopen (4)

de menstruatiecup
Ik had er al wel over gelezen, maar pas sinds een jaar gebruik ik ‘m. Had ik dat maar eerder gedaan! In eerste instantie dacht ik dat zo’n siliconengeval nou ook weer niet zo’n heel milieuvriendelijk alternatief was, maar na enig speurwerk bleek het de absolute winnaar.

Tegenover de bergen katoen, chemische bestrijdingsmiddelen, water, kunstmest, chloor, plastic en super absorberende polymeren, staat in al zijn eenvoud dit handige, eindeloos (nou ja, minstens 10 jaar) herbruikbare cupje.

Vrouwen gebruiken in hun leven zo’n 11.000 tamponstampons en maandverbanden. Alleen al in Nederland zijn er ruim 4 miljoen vrouwen die menstrueren. Visualiseer even rustig de rij vrachtwagens en de berg afval die daaraan te pas komt.

Makkie
Mijn ervaring is dat de cup makkelijk te gebruiken is, niet lekt, dat je korter en minder pijnlijk ongesteld bent, dat het prullenbakje naast het toilet leeg blijft en dat tampons van je boodschappenbriefje verdwenen zijn. Je kunt hem langer laten zitten dan tampons en maandverband. Je spoelt hem schoon en gebruikt hem weer. Omdat je hem tot wel 12 uur kunt laten zitten, kun je het altijd wel zo mikken dat je hem op een handige plek (thuis) verschoont. Zit je ook nooit meer te dubben waar je je afval moet laten op een toilet zonder prullenbakje. In geval van nood kun je ‘m ook even afvegen met een wc-papiertje. Aan het eind van je menstruatie kun je hem uitkoken, je bergt hem op in z’n katoenen zakje en een paar weken later doet-ie het zelfde kunstje gewoon nog een keer! Je kunt er gewoon alles mee doen (sporten, zwemmen) en de kosten (tussen de € 25,- en € 30,-) heb je er zo uit.

menstruatiecup

Siliconen
Als je googelt op menstruatiecup, vind je verschillende soorten. De Mooncup wordt gemaakt door een superverantwoord bedrijf. Op internet kun je ook instructiefilmpjes vinden.
Het enige waar ik van tevoren nog twijfels over had, was het feit dat ze van siliconen gemaakt zijn. Je hoort altijd dat siliconenborsten nog in de grond zitten lang nadat een lichaam vergaan is.  Siliconen buiten een mensenlichaam kunnen gerecycled worden, hoewel dat in de praktijk niet gebeurt. Als je je cup na jaren trouwe dienst bij het huisvuil gooit, komen er bij de verbranding geen giftige stoffen vrij. Er bestaan ook cups van natuurrubber en van thermoplastisch elastomeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *