Ledlamp oké, verpakking…. nee!

Duurzaamheidsbudget

Onlangs had de Groene Welvaart een meevallertje. Op een zaterdagochtend hadden we een stroomstoring, waar wij overigens helemaal geen last van hadden (nou, er waren huisgenoten die graag tv hadden gekeken) en een paar weken later kregen we hiervoor, tot onze verrassing, een vergoeding van netbeheerder Liander.  Die eenmalige meevaller heb ik gisteren omgezet in een duurzame meevaller.

Met dit budgetje tot mijn beschikking heb ik geïnventariseerd welke lichtpunten in huis nog wel een duurzaamheidsslagje konden maken. Nog niet eens zo eenvoudig, want wat doe je met een spaarlamp van 11 Watt? Ga je die vervangen voor iets van 8 Watt? Maar er waren toch nog wat kandidaten voor vervanging te vinden. Aangezien het prachtig weer was toog ik op de fiets naar het geel-blauwe woonwarenhuis aan de rand van de stad..

 De score

We hebben vier halogeenlampjes in huis (bedlampjes en boven de wastafel) en ik dacht tot nu toe dat daar geen spaar- of ledvariant voor bestond. Wel dus! Vier maal afgeslankt van 40 naar 2 Watt! Boven de eettafel zaten vooroorlogse dimbare spaarlampen van een exotische 53 Watt, nu afgeslankt naar 8,6 Watt. En een lamp in de hal van 7 naar 6,3 Watt. Dat heeft inderdaad voor het stroomverbruik absoluut geen zin, maar als nu iemand z’n band wil plakken, ziet-ie ook nog wat en dat scheelt een hoop frustratie. Ook wat waard!

 Verbeterpuntje

Wat ik dan wel weer heel jammer vind is deledlampverpakking onwaarschijnlijke hoeveelheid afval die je om een ledlampje heen kunt knutselen. Ik had meer verpakking dan verlichting gekocht! Je gaat gewoon twijfelen of je nou wel of niet goed bezig bent met zo’n aanschaf.  En die lampen zijn nota bene van plastic, al gooi je ze allemaal in een grote ballenbak dan gaan ze nog niet kapot. Bij die minilampjes is het misschien diefstalpreventie?

De mevrouw van de klantenservice vond het een goede vraag, maar kon geen antwoord vinden. Maar ze zou het zeker doorgeven, want het woonwarenhuis is erg bezig met het milieu. Ik kon hier alleen verder van op de hoogte gehouden worden als ik een mail stuurde. Dat heb ik dus meteen gedaan. Ze streven ernaar me binnen twee dagen antwoord te geven. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *