Wekker zonder stekker

Wakker worden!
Sinds ongeveer twee jaar doet het alarm van mijn wekker het niet meer. Nou is dat geen probleem, want ik ben eigenlijk altijd heel vroeg wakker en als er iets belangrijks is waarvoor ik écht op tijd wakker moet zijn, dan schakel ik mijn bedgenoot of telefoon in. Ik dacht wel eens aan een nieuwe wekker, maar ja, als de nood niet zo hoog is, waarom zou je dan een nieuwe kopen?

de oude wekker

35 KWh per jaar

Vooruitgang
Gisteren bleek dat voor mij precies de juiste aanpak te zijn geweest. In de reacties op een artikel over energieopslag las ik dat in de jaren ’70 al een horloge op zonne-energie bestond. Ik moest meteen denken aan mijn eerste horloge dat ik in die tijd kreeg; een zeer betaalbare, opwindbare, van mijn opa en oma. Een echt low-tech exemplaar, je kon hem openmaken en zien hoe hij werkte en zo nodig dus ook openmaken om te repareren. Later vond ik mezelf te groot voor zo’n kinderachtig horloge, een Swatch moest het zijn, die waren hip! Maar ook voorzien van een batterij die elk jaar vervangen moest worden (en een bandje dat nog vaker vervangen moest worden). Pure vooruitgang dus.

In diezelfde tijd had ik ook een opwindwekker op mijn kamer, die onder invloed van de vooruitgang ingewisseld werd voor een wekker met stekker. Okay, hij had een snooze-knop en dat heeft wel wat. Maar of het nou een voordeel was? Het zorgde er voornamelijk voor dat ik later uit bed kwam dan zonder snooze-knop. Met een ouderwetse wekker moét je wel wakker worden als-ie afgaat.
Ik heb nog even onderop de wekker gekeken: 4 watt gebruikt hij. Per uur, welteverstaan. Dat is dus ruim 35 KWh per jaar. En bij ons staan er 5, dat is dus ruim 175 KWh, tssss!

Ouderwets bijzonder
Het rare is dat opwindbare exemplaren van de aardbodem verdwenen zijn, over het randje geduwd door de vooruitgang. Een horloge zonder batterij is amper te vinden en als je er wel een vindt is-ie schreeuwend duur, want zó bijzonder. Een paar jaar geleden heb ik gezocht naar een kinetisch exemplaar. Ik wilde van die batterijen af en zo’n horloge vond ik vroeger zo interessant, dat-ie zich opwindt doordat jij je arm beweegt. Ze bestaan nog hoor, vanaf ongeveer 800 euro. En een wekker zonder stekker bestaat zeker, soms denk je een ouderwets opwindexemplaar gevonden te hebben, maar dan blijkt-ie toch altijd op batterijen. Dus als iemand nog een idee voor een fabriekje zoekt…

Alleen tweedehands is nog een opwindbaar horloge of opwindbare wekker te vinden, voornamelijk vintage-exemplaren die het niet meer doen. Zouden ze dan ook ergens een vintage-horlogemaker aanbieden?

reiswekkertje 2

uit- en thuiswekkertje

Nostalgie naast het bed
Om een lang verhaal kort te maken…. Zo’n 15 jaar geleden kregen wij van mijn ouders een reiswekkertje, omdat dat zo handig is als je op de laatste dag van je vakantie vroeg op moet om alles in te pakken. Ook deze zijn trouwens niet meer verkrijgbaar. Hij ging al jaren niet meer mee, want voor zulke gevallen gebruik je tegenwoordig gewoon je mobiel. Dat wekkertje staat nu dus naast mijn bed, tikt heel zachtjes, heeft lichtgevende wijzers (nog net zo mooi in het donker als toen ik klein was) en indien nodig rinkelt hij me op tijd wakker. Als ik hem tenminste opwind.
Wel jammer dat ik dat horloge niet meer heb.

Ik heb de oude wekker overigens niet weggegooid hoor, hij kan namelijk open en dus misschien gerepareerd worden. Daarna is-ie niet voor mij, maar misschien wel voor de kringloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *