Rekenen met een wekker

Wekkers en gas
Naar aanleiding van mijn blog van gisteren, over het vervangen van een elektrische wekker door een opwindexemplaar, ben ik eens verder gaan kijken. Ik was namelijk nogal verbaasd over het feit dat één zo’n wekker 35 kWh per jaar gebruikt. Ja, en dan sla je (ik) vanzelf aan het rekenen.
Zeventien miljoen Nederlanders, ik schat dat diewekker1 zo’n vijftien miljoen wekkers hebben. Jonge kinderen zullen er geen hebben (200.000 kinderen per jaargang x een jaar of 8) en sommige volwassenen ook niet. Hou je over 15.000.000 x 35.040 kWh = 525.600.000 kWh. Energiecentrales, die in Nederland voornamelijk gasgestookt zijn, maken van 1 kuub aardgas 4kWh elektriciteit. Dus alle wekkers in Nederland gebruiken 131.400.000 kuub gas.
In Nederland wordt jaarlijks 80 miljard kuub geproduceerd, waarvan de helft voor export en de helft voor binnenlands gebruik. Van die 40 miljard kunnen we dus, met alleen wekkers 0,13 miljard kuub afhalen. Dat lijkt niks (0,325%) , maar is wellicht toch een bibbertje minder in Groningen en wat niet uit de grond hoéft, moet je vooral laten zitten. Wie weet kunnen we het nog eens voor iets belangrijks gebruiken.

Windmolenwekkers
Een andere vergelijking: in de Noordoostpolder staat een groepje van 7 windmolens (vermogen 1,8 mW), eigendom van 6 akkerbouwers die sinds jaar en dag de opbrengst heel goed bijhouden. Deze molens produceren 26.244.000 kWh per jaar, dus 3.749.000 kWh per molen. Delen we ons landelijke wekkerverbuik door de opbrengst van zo’n windmolen, dan blijkt dat we 140 windmolens nodig hebben om alleen onze wekkers aan de praat te houden! Dus wie mekkert over windmolens en uitzicht en dat soort zaken, moet eerst z’n wekker maar eens vervangen door dat exemplaar dat nog op zolder zwerft. En als een keer in de week je wekker opwinden al teveel “gedoe” is, dan mag je gewoon niet zeuren.

Honderd wekkers per jaar
Wat ook grappig is, is om het huishoudelijk verbruik?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? in wekkers uit te drukken. Een huishouden gebruikt gemiddeld 3500 kWh per jaar, ik verzin het niet, dat is dus precies 100 wekkers. Een wekker is dus 1% van het jaarlijks gemiddeld energieverbruik. Onze nieuwe A+++ koelkast gebruikt 149 kWh per jaar, 4,26 wekkers. Wat betekent dat onze 5 wekkers met hun 175 kWh meer stroom gebruiken dan de koelkast! Raar maar waar.

Pure winst
Inmiddels klopt dit voor ons trouwens niet meer, want mijn wekker is nu een opwindbare en oudste dochter zei na dit verhaal dat ze de hare eigenlijk niet gebruikt, ze heeft haar mobiel. De winst van dit verhaaltje is bij ons thuis nu dus al 70 kWh (op een netto verbruik van 400 kWh met zonnepanelen). En zoonlief kan hem net zo goed ook afschaffen, want hij wordt van z’n wekker toch niet wakker. Als we nog even door gaan, zitten we op 0!  Voor wie het meer om geld dan energie gaat; het scheelt € 8,75 per wekker per jaar.

Volgende week nog een leuk sommetje over de Nederlandse deurbel. We komen er wel.

2 gedachten over “Rekenen met een wekker

 1. Guido van Belle

  Leuke rekensom – kan zo in een lesmethode voor natuurkunde.
  Feitelijk is het vermogen van die wekker niet zo groot; het punt is dat ie elk moment van de dag aan staat.
  Hetzelfde geldt voor de sluipverbruikers in huis. Apparaten die ongemerkt voortdurend stroom gebruiken. Met leerlingen proberen we vaak om het verbruik even naar nul te krijgen. En dan moet dus ook de cv-ketel uit. En de oplader van de telefoon die gemakshalve in het stopcontact blijft zitten….

  1. Francien Bericht auteur

   Je hebt gelijk Guido, vele kleintjes maken een grote. Het zijn toch dingen die je vroeger niet in het stopcontact hoefde te doen en het verbaast me echt dat het ook vrijwel niet meer te krijgen is zonder stekker.
   Grappig dat idee van het verbruik naar nul, daar denk ik regelmatig aan, proberen een dag niets te gebruiken of een maand het absolute minimum proberen te bereiken (nee, je mag écht geen tv kijken, anders lukt het niet!). Wie weet volgt er nog eens een poging;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *