Maar dan echt schoon

Voortschrijdend inzicht
Je huis moet je nu eenmaal af en toe schoonmaken en als je dat zo duurzaam mogelijk wil doen blijkt al snel dat je daarin steeds wat verder kunt gaan. Fietste ik eerst steeds naar de natuurwinkel om m’n eigen flesjes te vullen met verantwoorde schoonmaakmiddelen, de volgende stap was om een enorme voorraad in huis te halen zodat ik ze thuis kon vullen. Eigenlijk wist ik nog steeds niet wat er in zat en als je erover nadenkt is het vreemd dat met vloeibare reinigingsmiddelen voornamelijk veel water getransporteerd wordt, zwaar en onnodig. Tijd dus voor the next level.
basismiddelenWie op het internet op zoek gaat verzuipt bijkans in de recepten en tegenstrijdige berichten. Gelukkig zijn er betere en gezelligere manieren om je kennis over schoonmaken bij te spijkeren dan uren op het internet doorbrengen. Afgelopen zondag, de zon scheen en fluisterde zachtjes “voorjaarsschoonmaak”, was ik bij de workshop maak je eigen schoonmaakmiddelen van Nudge. Zo kan het dus ook; met een groep leuke mensen in een aangename omgeving horen hoe schoonmaken makkelijker en zonder milieu-impact kan. Marieke van Nudge had voor ons uitgevogeld welke bestanddelen nodig zijn voor een schoon huis, ze ploos recepten na en testte die en ze verzamelde de nuttigste tips & tricks.

IMG_0439Scheikundeles
De workshop vindt plaats op een prachtige locatie: in de kassen van de vroegere stadskweektuin van Haarlem. Bij een kopje koffie luisteren we tussen de tropische planten naar de introductie. Over schoonmaakmiddelen in de supermarkt met ingrediënten die weliswaar getest en goedgekeurd zijn, maar waarvan de gevolgen bij hogere doses en in verschillende combinaties niet bekend zijn. Over het feit dat we schoon met bepaalde geurtjes associëren en dat “lekkere luchtjes” in schoonmaakmiddelen vaak heel ongezond zijn. We krijgen een kort en helder lesje scheikunde over PH-waarden, zuren en basen en het verschil tussen soda en baking soda. Omdat het direct gekoppeld wordt aan schoonmaakactiviteiten in huis, wordt het heel concreet. Zo kun je met baking soda en azijn een superreinigend scheikundeproefje in je wc-pot  doen en kunnen mensen met huisstofmijt-allergie baking soda met eucalyptusolie over hun matras strooien (en later opzuigen) waardoor mijt en luchtjes verdwijnen.

Natuurlijk wasjeSeepje
De uitleg over afwasmiddel van klimop vormt een mooi bruggetje naar Jasper van het merk Seepje. Seepje verkoopt schillen van een vrucht uit Nepal die (net als klimop) saponinen bevatten en daardoor een  natuurlijk wasmiddel zijn. Waarom zou je chemische of synthetische middelen gebruiken als er een natuurlijk alternatief is? Jasper heeft een inspirerend win-win verhaal. Bij Seepje is de hele productieketen helder, krijgt iedereen eerlijk betaald en er komt niets chemisch aan te pas. Toch is het niet gecertificeerd als “biologisch”, non-food kan dat predicaat namelijk niet krijgen. Weer wat geleerd.

IMG_0447Het nieuwe nieuw
En dan, aan de slag. Gewapend met de basisingrediënten en een receptenkaart maken we onze eigen allesreiniger, luchtverfrisser en glasspray. Er hangt een opgewekt sfeertje, er wordt samengewerkt en er worden tips en ervaringen uitgewisseld. Doordat we etherische oliën gebruiken voor de luchtverfrisser en allesreiniger ruikt het heerlijk. We gaan als en trein en kunnen de gemaakte producten meteen testen op ramen en tafels; ze doen het!

Tevreden ga ik naar huis met m’n zelfgemaakte middeltjes en een goodiebag met verantwoorde zeepjes en een eco-schuursponsje. Van mijn idee dat je eigen schoonmaakmiddelen maken gedoe zou zijn is niets meer over en ik weet zeker dat het effect van vandaag blijvend is. Raar, dat ons goodiebagwijs gemaakt wordt dat chemische troep iets schoons op zou leveren en huis-tuin-en-keukenmiddelen ouderwets zouden zijn. Na vanmiddag ben ik ervan overtuigd dat oud het nieuwe nieuw is, in elk geval bij schoonmaakmiddelen. Soms blijkt trouwens alleen water al reinigend genoeg. De tip van een  deelnemer dat je je ramen met alleen water en een microvezeldoekje kunt wassen heb ik vandaag getest, een streeploos resultaat!

Hier vind je alle recepten en de ervaringen van Marieke

 

2 gedachten over “Maar dan echt schoon

  1. Pingback: Schone tanden zonder afval | De Groene Welvaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *