Schone tanden zonder afval

tanden poetsenSchoon poetsen
Er zijn een paar redenen waarom je je tandenpoetsgewoonten misschien nog eens tegen het licht wilt houden.

  • De verpakking; plastic met in het ergste geval daar nog weer een doosje omheen, of per 3 of 5 weer in plastic geseald
  • Microplastics in je tandpasta, als schuurmiddel en als dramatische watervervuiler
  • Een plastic tandenborstel
  • Meebetalen aan suffe tandpastareclame

 

Zoals je waarschijnlijk weet gaat eens geproduceerd plastic nooit meer weg. Ook niet als je het netjes in de recyclebak stopt. Dan ben jij het weliswaar kwijt, maar wég is het niet. Daarom is voorkomen beter. Welke alternatieven zijn er voor het tandenpoetsplastic?

NatriumbicarbonaatIMG_3393
Ook wel bekend als baking soda of zuiveringszout, niet te verwarren met bakpoeder of gewone soda. Baking soda kun je bij iedere toko kopen en als je daar toch bent, neem meteen een extra pakje mee, want je kunt er geweldig mee schoonmaken. Er zijn mensen die vrezen dat het te hard schuurt voor je tanden, maar uit onderzoek is gebleken dat de microplastics die in tandpasta zitten veel harder schuren! Bij ieder tandartsbezoek vraag ik of hij al ziet dat ik niet met tandpasta poets, maar tot nu toe is er niets te zien. De eerlijkheid gebied te zeggen dat hij zich wel afvroeg of er op de lange duur geen gevolgen zouden ontstaan doordat er in natriumbicarbonaat geen fluoride zit. Tot nu toe in elk geval niet. (ik schat dat ik nu zo’n 3 jaar geen tandpasta meer gebruik)
Je kunt de baking soda in een potje bewaren waaruit je met je tandenborstel steeds een beetje schept. Ik heb naast het hergebruikte honingpotje zo’n mini jampotje voor in mijn toilettas. Het potje is groot genoeg om een zomervakantie mee te poetsen.
Baking Soda is een natuurproduct en volstrekt onschadelijk, dit in tegenstelling de microplastics. Die verdwijnen door de afvoer en kunnen bij de waterzuivering niet uit het water gefilterd worden. Ze veroorzaken problemen doordat waterdieren ze voor voedsel aan zien.

pepermuntolieFris luchtje erbij?
Er zijn mensen die de Baking Soda mengen met kokosolie waar door het een soort pasta wordt. Ik vind het zo ook prima en hoef niet zo nodig een pot vet van de andere kant van de wereld te laten komen. In beide gevallen schuimt het overigens niet.
Wat ik wel doe is een paar druppels pepermuntolie toevoegen voor de frisse geur. Let hierbij goed op dat je olie koopt die je mag innemen. Ik heb deze olie nog niet zonder dopje gevonden, maar omdat de olie heel geconcentreerd is doe je zo lang met een flesje dat je anders al minstens 50 tubes verder was geweest.

Schrobben
Plastic borstels belanden in de plasticbak, hoop ik, houten borstels kunnen bij het gft. Ze zijn volledig afbreekbaar. De haren zijn van varkenshaar (net als bij goede houten afwasborstels). Voor veganisten misschien geen optie, maar ik zou niet goed weten waar je anders nog mee zou kunnen poetsen.tandenborstel2
Bij plastic borstels kun je kiezen uit hard, medium en zacht, met flexibele stelen, speciaal gevormde haren en Joost mag weten wat nog meer. Bij de houten kun je kiezen uit de volwassen- of de kindermaat. Qua hardheid schat ik een zachte medium. Gratis extraatje is de lollige Duitse naam, ik hou sowieso meer van naturborsten dan van neppers….
Er zijn natuurlijk ook nog elektrische tandenborstels, voor extra bonusafval en -kosten. In mijn beleving overgewaardeerd, toen ik jonger was bestonden ze niet eens en ik had nooit een gaatje. Maar misschien heb ik toevallig geboft en heeft het niets te maken met regelmatig, goed poetsen en kan zo’n tandenborstel, op stroom, echt iets wat ik, op boterhammen, niet kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *