Live versus online

Keuzestress
Soms raak je volledig het spoor bijster in je pogingen de milieuvriendelijkste variant voor je gedrag te vinden, het leven is gewoon te complex. Dat kan ertoe leiden dat je kiest voor wat het handigst of prettigst is, omdat je er gewoon niet uitkomt. Probeer maar eens een afgewogen keuze te maken tussen een webinar en een “live”-bijeenkomst. Vanmiddag is er een webinar over lesgeven aan leerlingen over de plas-draszone van een ecologische oever. Tja…. Deelnemers en kilometers, servers (die als verwarming gebruikt kunnen worden)en auto’s (elektrisch op duurzaam opgewekte energie) tijd en moeite en niet te vergeten de warmte van menselijk contact! Ik ben er nog niet uit, maar kan wel wat informatie geven. En ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.

De winnaar
Als je naar een bijeenkomst op fiets- of loopafstand in een onverwarmde, onverlichte ruimte gaat (in dit geval aan de slootkant) heb je de winnaar te pakken, Slootmet als bonuspunten dat het je niets kost, gezond voor je is en je mensen kunt ontmoeten. Win-win-win!
Een enorm nadeel is natuurlijk het beperkte bereik. Hoeveel mensen wonen zo dicht bij die bewuste sloot? Iedereen die inlogt kan een webinar volgen en als hij op het internet beschikbaar blijft kan hij ook in de toekomst nog bekeken worden, dat moet wel heel veel energie en CO2 schelen. De winnaar blijkt dus vooral afhankelijk te zijn van het aantal mensen dat je wil bereiken en  waar die mensen zich bevinden.

desktopWatt?
Als de deelnemers zich overal en nergens bevinden, is een webinar gunstiger voor het milieu. Transport kost echt veel meer energie dan een online verbinding. Kijk je op een tablet op de laagste helderheid, dan heb je ook weer een winnaar  Gemiddeld gebruikt een tablet zo’n 5,5 Watt, dat is  11 tot 13 KWh per jaar als je hem om de dag volledig oplaadt (dat kost je  € 2,70 per jaar). Een laptop gebruikt, afhankelijk van hoe zuinig hij is 15 tot 20 Watt, drie tot vier keer zoveel en een desktop gebruikt zelfs 20 keer zoveel. Wat overigens bijna evenveel is als je modem, dat zo’n 270KWh per jaar gebruikt. Maar dit is natuurlijk maar de helft van het verhaal, omdat er nog een wereld aan de andere kant van je modem zit.

Schijnbaar onzichtbaar
Want hoe zit het nou met het energieverbruik van al die servers en de koeling daarvan? Op dit moment gaat wereldwijd zo’n 10% van het elektriciteitsverbruik naar de ict. Nou is elektriciteit maar 10% van het totale brandstofverbruik (voornamelijk verwarming en transport), dus de ict gebruik ongeveer 1%. Hiervan wordt grofweg de helft gebruikt door apparaten, schermen en modems en de helft door servers waarop sites, clouds etc. draaien. Hierin zit overigens de productie van al die apparaten nog niet verwerkt, dat valt dan weer onder industrie… Het stroomverbruik stijgt ieder jaar door het toenemende gebruik, maar door energiezuinigere technologie stijgt het wel steeds iets minder.

serversFilmpje
Het filmpje op het internet laten staan kost eigenlijk helemaal geen stroom. Een server is een grote schijf met een leeskop die de gegevens op de schijf kan lezen. Als informatie snel gevonden moet worden, staat het aan de buitenrand van de schijf, waar hij sneller draait. Informatie die minder vaak gebruikt wordt staat in het midden. Je zou kunnen zeggen dat die ruimte in het midden, die anders niet gebruikt wordt,  gevuld wordt met zo’n filmpje, terwijl de schijf toch wel draait voor dat wat aan de randen staat.

Waar kom je voor
Als je veel mensen wilt bereiken is een webinar dus inderdaad een prima keuze. Nadeel is dat het eenrichtingsverkeer is en dat de deelnemers niets kunnen uitwisselen. Hoewel het een beetje van het onderwerp afhangt (en van hoeveel tijd je hebt) heeft een echte bijeenkomst mijn voorkeur boven een virtuele. Het napraten is vaak minstens zo belangrijk als het officiële gedeelte. En komt dat dan alleen door de informatie, ervaringen en tips die uitgewisseld worden, door de mogelijkheden tot samenwerking? Of heeft het ook te maken met het feit dat we groepsdieren zijn en ons lekkerder voelen tussen soortgenoten dat alleen achter een laptop?groen netwerken

Ik weet nu dat een webinar milieuvriendelijker is (tot alle treinen op groene stroom rijden of iedereen een Tesla en zonnepanelen heeft). Zou ik daar dan ook voor kiezen, zou ik een meer afgewogen keuze maken? Ik weet het echt niet, er zijn teveel factoren die mijn keuze zouden beïnvloeden. Afgelopen januari was ik “live” bij een seminar in Den Haag. Was ik daar niet geweest , hadden jullie dit stukje nu niet gelezen. En door het uitvogelen van dit stukje heb ik al weer zoveel geleerd, dat de CO2-uitstoot van die treinreis ruimschoots gecompenseerd is!

Mis je iets bij een webinar? Is het contact met anderen juist een onmisbaar element, waarvoor je graag op reis gaat? Of ben je juist blij dat je op je plek kunt blijven? Kost al die interactie teveel tijd of levert het juist winst op? En spelen uitstoot en verbruik een rol in je keuzes? Ik ben benieuwd!

2 gedachten over “Live versus online

 1. Margot

  Ik had er nog niet zo over nagedacht, ook al omdat dingen vaak of als webinar of als live event worden aangeboden en dan ga ik naar wat mij interesseert. Een webinar vind ik overigens voor langer dan een uur bijna niet te doen, ik dwaal af als het saai is en loop dan het risico dat ik delen mis (een andere page is online zo gevonden). Bij een webinar ga ik er ook niet vanuit dat ik er menselijk contact aan overhoudt, het gaat te snel in de timeline en verde is het totaal anoniem. Voordeel is wel dat ik er niet voor hoef te reizen. Niet gaan omdat er ‘ineens’ iets anders is, is trouwens ook makkelijker. Niemand ziet je of wacht op jou, dus niet gaan heeft een veel kleinere drempel.

  Ik denk dat ik het nog wel een tijdje vooral op inhoud beoordeel of ik wel of niet ga en niet op energie/milieu.

 2. Guido van Belle

  Hoi Francien,
  Leuk!
  Ik geloof dat het ook heel goed zou zijn als de colleges dan ook online beschikbaar blijven. Als een youtube-film zeg maar. Dan is het net als de rest van het internet een onderdeel van de bibliotheek.

  Maar ja, ik mis zeker de interactie. Komt het verhaal over? Een vraagtekengezicht of wat locale kennis geeft een les veel meer jeu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *