Het betere bier

Als je dan toch drinkt…IMG_0036
Hmm, heerlijk zo’n biertje in de zon. Geweldig, dat je dat gewoon om de hoek kunt kopen. Maar waar gaat het geld dat ik ervoor betaal eigenlijk naartoe? Kun je via het drinken van een biertje invloed uitoefenen? Stemmen met je portemonnee? Ja dus. Hier ter huize gaat het grootste deel van het bierbudget (dat klinkt wel heel erg ;-)) al jaren naar een bepaalde brouwer. Want al klinken veel biertjes knus en kleinschalig, de meeste zijn dat niet.

De biergigant
Als je kiest voor een biertje van een van de grote bierconglomeraten AB Inbev (o.a. Jupiler, Hertog Jan , Dommelsch, Hoegaarden en Leffe) en Heineken (o.a. Amstel, Heineken, Desperados, Jillz, Wieckse en Brand) weet je zeker dat het grootste deel van de winst het land uitvloeit als dividend aan de aandeelhouders van deze beursgiganten. De plicht van een biergigant is zoveel mogelijk winst maken, dat is dus hun voornaamste doelstelling. Met dat doel kun je natuurlijk lekker bier brouwen en zelfs wat duurzaamheid introduceren, als dat maar wel voldoende rendement oplevert.
Gelukkig heb je in Nederland ook andere opties. Naast de kleine brouwerijtjes die de laatste jaren opkomen zijn er ook familiebedrijven zoals Bavaria en Gulpener. Deze overleven zonder beursnotering.

Eko-keur
Gulpener vind ik echt een geweldig bedrijf. Sinds 1825 is de brouwerij gevestigd in Zuid-Limburg en sinds de jaren ’90 staat duurzaamheid centraal in het bedrijf. Dat zie je terug in hoe ze omgaan met en zich inzetten voor de 3 bekende P’s en in de steeds strengere doelen die ze zichzelf opleggen.
Het water komt uit twee bronnen onder het bedrijf, Printde grondstoffen worden aangeleverd door een boerencoöperatie die ze op zo’n 400 ha. in de nabijheid van de brouwerij teelt, voor een steeds groter deel biologisch. Alle bier van Gulpener heeft het milieukeur(zij zijn hierin de enige) en een aantal bieren (de “ur-bieren”) is biologisch, met Eko-keurmerk. De hop voor het bier is door Gulpener in 2002 opnieuw in Nederland geïntroduceerd. Hopboer Roger Wouters is de enige in Nederland die hop verbouwt en hij verbouwt dat alleen voor Gulpener.
imageMooi aan deze manier van werken is dat de grondstoffen dus niet anoniem op de wereldmarkt gekocht worden, waar alleen de laagste prijs telt, maar in overleg met lokale boeren geteeld worden. Goed voor de afzetmarkt van deze boeren, de werkgelegenheid in Limburg en de beperkte afstanden. Daarnaast gebruikt Gulpener alleen groene stroom (deels van lokale waterkracht), heeft het bedrijf zonnepanelen en gebruiken ze veel minder stroom dan andere brouwerijen. Dat doen ze onder andere door hun bier niet te pasteuriseren. Daardoor moet het wel langer rijpen, wat kosten met zich meebrengt, maar het scheelt een hoop energie.

productiehal gulpenerGemeenschapsbiertje
Gulpener kijkt niet alleen naar hun impact op het milieu, maar is ook erg betrokken bij de lokale gemeenschap. De lokale inkoop van grondstoffen (95% wordt lokaal ingekocht) biedt lokale boeren inkomenszekerheid en een eerlijke prijs voor hun product. Bij de productie van de grondstoffen wordt aandacht besteed aan het behoud en beheer van de karakteristieke waarden van het landschap en de natuur en bij de bouw van een nieuwe bedrijfshal werd gekozen voor een bouwstijl die in de omgeving past en niet voor de welbekende doosconstructie.
Daarnaast wordt ongeveer 1 procent van de jaarlijkse omzet  besteed aan goede doelen, dragen ze volop bij aan het plaatselijke gemeenschapsleven, heeft iedere werknemer een sponsorbudget dat besteed kan worden aan een lokaal doel naar keuze (shirts voor je eigen volleybalclub) en bieden ze steeds meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans in hun bedrijf.

Geinig en goed
Los van het feit dat een beschilderd, houten uithangbordGulpener lichtbak misschien het beste zou zijn, vind ik het een geweldig idee om je lichtreclame te verduurzamen.  Gulperen ontwikkelde samen met Ecoview een nul-energie lichtbak. Vanbinnen zit ledverlichting en bovenop een dakje van zonnepanelen. Hij moet nog wel aan het stroomnet, maar levert overdag en gebruikt ‘s nachts. In principe wekt hij zelf evenveel stroom op als-ie verbruikt. Ook zijn ze bezig een bierviltje te ontwikkelen dat niet gemaakt wordt van bomen, maar van bostel. Dit is een restproduct van het brouwen en wordt vaak als veevoer gebruikt.

Bier met de lekkerste bijsmaak
Nou ja, alles bij elkaar vind ik dit dan dus het lekkerste biertje. Tja, en met alle doelen die zij nastreven begrijp ik best dat zo’n biertje wat duurder is. Enig nadeel is dat het, van mij uit gezien, helemaal aan de andere kant van het land gebrouwen wordt en ik er niet even op de fiets een kratje kan gaan halen. En hoewel ik me nu pas echt realiseerde dat een familiebedrijf ook aandeelhouders kent, hoop ik natuurlijk dat de familie de opbrengst van hun aandelen in Nederland besteedt aan duurzame producten en er niet van in het vliegtuig gaat zitten….
Dus mocht je zin hebben om onder het genot van een biertje te mijmeren over een betere wereld, dan weet je nu in elk geval een biertje dat daar bij past.

“Groei van omzet is geen doel, maar in het beste geval een bijproduct. Voor Gulpener betekent groei: organische groei. Niet kwantitatief, maar kwalitatief, op de menselijke maat. Gulpener stelt duidelijke grenzen aan het ‘groeidenken’. Het herdefinieert groei in termen van kwaliteiten.”
uit het duurzaamheidsverslag van Gulpener 2013

Een gedachte over “Het betere bier

  1. margot

    Mooi, zo’n bedrijf dat de drang om naar de beurs te gaan heeft weerstaan en dan ook nog zo verantwoord bezig is. Ik zet hem op mijn boodschappenlijstje! En ik ben benieuwd naar het volgende product wat je tegen komt en dat zo goed in elkaar zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *