Dingen die je maar een keer hoeft te kopen 6

Het scheermes
wegwerp scheermesjesMet drie dames en twee heren in huis wordt er hier heel wat afgeschoren (nou oké, de jongste heer doet nog niet mee) en dat levert afval op dat niet gerecycled kan worden en ook nog eens nergens voor nodig is. Daarmee bedoel ik niet dat iedereen alles maar moet laten groeien, iedereen heeft zo zijn eigen normen op dat gebied. De gladheidsnorm ligt bij mijn dochters bijvoorbeeld een stuk scherper dan bij mij. Ik bedoel dat je het ook zonder restafval kan.

Inhaalmanoeuvre
Terwijl ik al een tijd met het idee liep een echt Scheermes en zeepscheermes aan te schaffen, werd ik ingehaald door mijn echtgenoot. Om minder afval te produceren is hij, na jaren scheren met opzetmesjes (je weet wel, van plastic en metaal, per 5 in een plastic vormpje), overgestapt op ouderwets scheren met een écht scheermes, met losse mesjes (oké, die moet je wel vaker kopen, maar zitten gelukkig in karton). Hij bleek dat vroeger ook gedaan te hebben, maar waar dat mes is gebleven zal voor altijd een raadsel blijven. Uit de oude doos had hij wel nog een scheerstick en -kwast. Zo’n scheerstick blijkt overigens eeuwig houdbaar (het is natuurlijk gewoon zeep in een andere vorm).

AleppozeepAleppozeep
Zelf gebruik ik alleen aleppozeep in de badkamer. Je kunt er geweldig goed je haar en jezelf mee wassen en ook de onderdelen die je wilt scheren mee inzepen. Daarnaast is het een natuurproduct dat volledig biologisch afbreekbaar is. Nadeel is dat het hierheen getransporteerd moet worden, maar lokale zeep van olijfolie zit er natuurlijk niet in. Aleppozeep kun je kopen in natuurwinkels en bij ouderwetse drogisten. Ik vraag me wel af hoe lang nog, want met de oorlogsberichten die uit Aleppo komen, kun je je niet voorstellen dat iemand daar nog zeep gaat maken…

‘t Zal je moeder maar zijn
De overstap levert een mooie vermindering van afval op. De losse mesjes kunnen namelijk na gebruik bij het metaalafval, met de zeep doe je heel lang en die levert geen afval (hoewel, het zit soms in plastic als je het koopt) en de houder voor de mesjes gaat eindeloos mee (en is helemaal van metaal, dus recyclebaar). En omdat je de mesjes kunt verwisselen, kun je makkelijk samen met een houder doen. Dat gaat alleen op voor de heer des huizes en mijzelf. De dames zijn nog niet om. Maar, nare moeder die ik ben, ik was al gestopt met mesjes kopen (doen ze nu zelf) en als deze bus schuim leeg is koop ík geen nieuwe meer. Dan kunnen ze kiezen: gratis met zeep of zelf schuim kopen.

Meerinformatie over Aleppozeep vind je hier: http://www.anthemis.nl/Aleppozeepzieder.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *