Nieuwe koelkast

Wat was-ie mooi….2015-03-09 08.36.26
Milieu Centraal had begin dit jaar een campagne om ons ervan te overtuigen dat een koelkast van 7 jaar oud beter vervangen kon worden door een nieuw exemplaar. Ik vond het moeilijk te geloven en heb contact opgenomen. Volgens de mevrouw die ik sprak was het toch echt waar en woog vervanging op tegen de productie en het transport van een nieuwe en het afval en transport van de oude! Ik ga altijd meteen sommetjes maken in mijn hoofd en mij leek het nogal een aanslag op onze beperkte grondstoffen: zeven miljoen huishoudens, allemaal minstens 1 koelkast, vriezer of combi, plus horeca, instellingen en ziekenhuizen, is volgens mijn wild guess tien miljoen apparaten, laat de helft ouder zijn dan 7 jaar, dat is dus 5 miljoen nieuwe apparaten. Hoeveel grondstoffen et transport is dat! Maar of ze nou gelijk hebben of niet, onze mooie rooie koelkast was al meer dan tien jaar oud en echt terminaal.

IMG_0384A+++, en dat merk je (niet)
En als je dan toch gaat vervangen is de enige optie natuurlijk een koelkast met A+++-label. Een hogere aanschafprijs verdien je makkelijk terug door een lager verbruik. Heel veel keus in A+++ is er nog niet, maar het is toch gelukt. En het verschil in verbruik mag er zijn. Onze rode retro gebruikte volgens z’n boekje 334 kWh per jaar en de nieuwe 149 kWh. Dan zou ons jaarverbruik in theorie  dalen van ongeveer 400kWh naar 215 kWh, hoe “koel” zou dat zijn! We hebben hem nu zo’n driekwart jaar, maar die meer dan 3 kWh minder per week zie ik niet echt terug in ons verbruik. Wekelijks noteer ik de meterstanden en het verbruik gaat nu heel langzaam ietsje achteruit. Komt het doordat het voorjaar zo lang op zich liet wachten en de opbrengst van de zonnepanelen tegenviel? (Het verbruik liep toen zelfs iets op) Komt het doordat bepaalde bewoners alleen kunnen leven met een stekker in het stopcontact? Ik ga er maar optimistisch van uit dat ons verbruik met de oude koelkast hoger had gelegen.

Meer energie naar warmte
Nog even voor de sommetjes: stel dat 5 miljoen mensen thuisimage (2) of op hun werk net zo’n oude koelkast hebben als wij en hem zouden vervangen door dezelfde als wij, dan zou dat op jaarbasis een daling in het elektriciteitsverbruik zijn van 925 gigawatt (925.000.000.000 W of 925.000.000 kWh). Dat gaan we natuurlijk weer even omrekenen naar Groningse kuubs waarmee elektriciteit geproduceerd wordt: 1 kuub is goed voor 4kWh, dus al die vervangen koelkasten samen schelen dan 231.250.000 kuub gas (behalve natuurlijk als ze op zonne-energie draaien:-))
In een gemiddeld huishouden is de koelkast goed voor zo’n 10% van het elektriciteitsverbruik (wat iets anders is dan het energieverbruik: combiketel en auto staan op 1 en 2).

2 gedachten over “Nieuwe koelkast

  1. Marnie

    We wachten toch nog even tot het moment dat onze koelkast (11 jaar oud ondertussen) het begeeft. Het voelt heel raar om een nieuwe te kopen, terwijl de oude nog functioneert…

    1. Francien Bericht auteur

      Ik begrijp het helemaal en ik blijf denken; al scheelt het 200kWh per jaar, hoeveel kWh kost het niet om een koelkast te maken, de grondstoffen te delven en alles te transporteren? Dan vermoed ik toch wat geëxternaliseerde energie en kosten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *