Het kippenhok

Half hok
Met de buurvrouwen had ik vorig voorjaar in de tuin een gesprek over kippen, kei leuk besloten we gezamenlijk, maar ja, waar laat je een kippenhok + ren in de tuin van een gewoon rijtjeshuis? Als we hem nou eens op de erfscheiding zouden zetten? Dan hadden we allebei kippen, eieren en een goed doel voor keukenrestjes, maar wel maar een half hok!
We zijn al geen mensen voor een kant en klaar hok, maar als je een hok op internet zoekt zijn ze ook nooit symmetrisch, wat ons wel zo leuk leek. Dat werd dus een project!
panlatten

Recyclehok
Na koningsdag fietste ik langs het sportveld en zag dat daar pallets achtergebleven waren. Precies goed om een dak van te maken, besloot ik. Terwijl ik aan het slepen was met het ene, fietste buuf 1 langs en zij nam meteen IMG_2849het andere pallet onder haar hoede. Het begin was er! Een paar dagen later spotte ik een huis waar ze bezig waren de dakpannen en panlatten te vervangen, prachtige latten lagen in de container en ja hoor, die mocht ik best ophalen. Even een wandelingetje met buuf 2 en baby-in-kinderwagen en we hebben een heel zwikkie meegesleept naar huis. Bij een huis waar ze aan het verbouwen waren mocht ik nog een paar balkjes meenemen voor de poten, de overburen vervingen hun schutting (geef maar hier die planken) en een grote stevige bodemplank hadden we nog staan van een project lang geleden. Het boerderijraampje nam ik 15 jaar geleden mee bij vrienden van mijn ouders. Neem daarbij een dochter die ook niet vies is van knutselen en al snel was de basis in elkaar gezet.

Slowhok
Zoals die dingen gaan (bij mij tenminste) bleef het lang bij de basis. Echtgenoot ergerde zich groen en geel aan alle verzamelde bende en prikte een weekeinde om er een flinke ruk aan te geven. Hij heeft gelijk: je moet er tijd voor máken. Toen het basishok klaar was, lag het werk weer even stil. Het is heel lollig om iets van gevonden en gekregen hout te maken, maar hoe doe je dat met de beits? Gratis af te halen leverde niets op, maar een oproepje in de Facebookstraatgroep resulteerde in een half blik groene beits bij de voordeur. Met nog een blik witte beits en kippengaas (ook niet gratis gevonden) van de bouwmarkt en tot slot een stuk grondzeil van onze oude, vergane tent op het dak was ons kippenhok klaar en konden we ’s avonds een glaasje drinken naast het hok bij een vuurtje van de houtrestjes (alleen de ongeschilderde hoor!).
kippenhok kippenhok vuurton IMG_3081

kippetjes

Kippenhok
Nu alleen nog kippen er in. Als vrijwilliger ben ik betrokken bij een duurzaamheidsproject in de buurt. Daar is ook een kinderboerderijtje waar ze af en toe bevruchte eieren laten uitbroeden, omdat kuikentjes zo leuk zijn voor de kinderen. Om geen overbevolking te krijgen worden deze kippen na een tijdje “afgevoerd” (richting poelier). Ik kreeg er spontaan 6 aangeboden, wel wat veel, maar met de afspraak dat ik de kippen die zouden gaan kukelen mocht terugbrengen. Ik kreeg al visioenen van een workshopje kippen slachten, want het is wel een beetje raar om eerst een kip weg te brengenkippen binnen en bij wijze van spreken door te fietsen naar de winkel om kip te kopen. En ik ben toch geen watje! Inmiddels is er 1 gaan kukelen voor ik dit plan kon uitwerken en omdat diverse buren signaleerden dat er dus in elk geval 1 haantje bij zat, hoefde ik er verder niet over na te denken, hij moest zo snel mogelijk weg (ik fietste niet door om kip te kopen). Nu hebben we er dus nog 5, meer dan de bedoeling was en ook meer dan je statistisch mag verwachten. Zouden ze door hebben dat wie kukelt verdwijnt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *