Wie schrijft die blijft

Afvalvrij schrijven
Hoe het kan weet ik niet, maar pennen komen vanzelf het huis in. Handig want de kinderen hebben altijd een tekort aan pennen, de vulpen van jaren geleden laten ze ongebruikt in hun doos met herinneringen liggen. Zij vinden een vulpen onhandig, ik niet. Ik vind dat balpennen heel veel afval opleveren. Om daar iets aan te doen, kun je het best naar een goede kantoorboekhandel gaan. Je kunt zeggen: dat zet geen zoden aan de dijk. Je kunt ook zeggen: alle beetjes helpen en het doet geen pijn.

IMG_3378De vulpen
Al zo lang ik me kan herinneren schrijf ik met een vulpen. Ik vind het fijner, mooier en het heeft gewoon iets extra’s. De pen waarmee ik schrijf heb ik nu zo’n 25 jaar. In het begin kocht ik losse vullingen, maar een inktpotje sprak me ook wel erg aan. In goede kantoorboekhandels kun je een hervulbare vulling kopen. Dat scheelt toch weer plastic. De meeste inktpotten hebben weliswaar een plastic dop, maar je doet jaren met een potje, ze zijn vaak mooi genoeg om te bewaren en anders kun je ze gescheiden bij glas en kunststof afval kwijt. Ik bedenk me wel opeens dat deze een zwarte dop heeft en met zwart plastic schijnen ze in de recycling dan weer niets te kunnen, hmmm. Wie weet vind ik nog eens een adresje waar de pot opnieuw gevuld kan worden.

Het potloodIMG_3386
Voor veel schrijfsels volstaat een potlood, voor notities, berichtjes en boodschappenbriefjes (op hergebruikt papier). Als je kiest voor een potlood zonder plastic omhulsel of verf, kun je het slijpsel bij je gft afval doen. En zoals bij meer dingen: de eenvoudigste puntenslijper werkt het best en gaat het langst mee. Bij die ouderwetse kun je zelfs het mesje eraf schroeven om het te slijpen of vervangen. En mocht-ie ooit helemaal dood gaan: hij bestaat uit alleen maar metaal en dat kun je recyclen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *